در تاریخ ۱۳۴۰، [به پیشنهاد حضرت آقای صالح علیشاه] هيأتي به منظور تأسيس بيمارستان مجهزي در بيدخت و جمع آوري كمك هاي مالي و جنسي تشكيل شد و خود حضرتش پيشقدم شده مبلغ قابل توجهي نقداً پرداختند و حضّار و مدعوين هم هر يك به قدر وسع و ميل خود مبلغي پرداخت تا بیمارستانی تاسیس گردد. و چون بعداً دوستان و ارادتمندان ایشان در تمام شهرستان ها اظهار علاقه كردند كه در اين امر خير شركت نمايند، هيأت مذكور شعباتي در غالب شهرستان ها تشكيل داد تا كمك ها را، كه حقاً قابل توجه بود، جمع آوري و به بيدخت ارسال دارند.
در بدو كار، آقای صالح علیشاه قطعه زميني به مساحت قريب دوازده هزار متر مربع در قسمت جنوب غربي باغ صالح آباد، در شمال جاده شوسه ي مشهد به زاهدان، به بيمارستان اختصاص داده، اهدا نمود و كلنگ اوليه را شخصاً به زمين زدند. بيمارستان مطابق نقشه وزارت بهداري ساخته شد و به نام بيمارستان صالحيه نامگذاري گرديد.
چون طبق مقررات جاریه ی وقت، بیمارستان ها می بایستی تحت نظر وزارت بهداری باشد، لذا بیمارستان با تمام وسایل موجود، پس از تکمیل ساختمان، به وزارت بهداری واگذار و تحویل گردید. وزارت بهداری هم وسایل جراحی و غیره ارسال داشت و كادر مفصل و مرتبي تشكيل داد و اطباي بسيار خوب و حاذق گسيل داشت به نحوي كه در سال ۱۳۴۷ (اولین سال فعالیت آن) كه در گناباد و فردوس و بجستان و طبس و قاينات زلزله ي بسيار شديدي رخ داد و تلفات زياد و مجروحين بسياري برجا گذاشت، بيمارستان صالحيه خدمت شاياني به اهالي محل هاي زلزله زده نمود و مركز معالجه ي مجروحين گرديد به طوري كه در تمام اتاق ها و تخت هاي بيمارستان، مریض و مجروح خوابیده بود. حتي در راهروهای آن تخت چوبی گذارده شده بود.
مجروحینی هم که احتیاج به درمان بیشتر داشتند، به وسیله ی آمبولانس به مشهد حمل می شدند و در بیمارستان های مشهد تحت معالجه قرار می گرفتند. بعد از آنکه به دستور دولت وقت، بیمارستان های کشور به شیر و خورشید سرخ [هلال احمر فعلی] واگذار شد، بيمارستان صالحيه هم به جمعيت شير و خورشيد سرخ بيدخت واگذار گرديد و از حيث بودجه و كارمندان، بهتر و مرتب تر شد.
برگرفته از کتاب «یادنامه صالح» حضرت آقای صالح علیشاه، تهیه و تدوین: هیات تحریریه کتابخانه صالح، انتشارات حقیقت. ۱۳۸۰.
#در_کوچه_های_بیدخت
@beidokht_ghadim